Pereiti prie turinio
Pagrindinis » Straipsniai » Mobiliųjų telefonų istorija

Mobiliųjų telefonų istorija

Mobilieji telefonai, ypač išmanieji, tapo mūsų neatsiejami palydovai. Tačiau galbūt nežinote, kad mobiliojo telefono istorija siekia net 1908 metus, kai JAV, Kentukio valstijoje, buvo išduotas belaidžio telefono patentas.

Mobilieji telefonai buvo išrasti jau 1940-aisiais, kai „AT&T” inžinieriai sukūrė daleles mobiliesiems telefono bazinėms stotims.

Pirmieji mobilieji telefonai iš tikrųjų nebuvo mobilieji telefonai. Tai buvo dvipusio ryšio radijo stotelės, leidusios žmonėms, pavyzdžiui, taksi vairuotojams ir avarinėms tarnyboms, bendrauti.

Vietoje to, kad remtųsi bazinėmis stotimis su atskirtomis dalimis (ir signalu, perduodamu iš vienos dalies į kitą), pirmieji mobiliojo telefono tinklai veikė naudodami vieną galingą bazinę stotį, apimančią daug didesnį plotą.

„Motorola“, 1973 m. balandžio 3 d., buvo pirmoji įmonė, masiškai pagaminusi pirmąjį nešiojamąjį mobilųjį telefoną. Šie ankstyvieji mobilieji telefonai dažnai vadinami 0G mobiliasiais telefonais arba nulinės kartos mobiliasiais telefonais. Dauguma šiandieninių telefonų remiasi 3G ar 4G mobiliosiosiomis technologijomis.

Šiuolaikiniai išmanieji telefonai yra beveik neatpažįstami palyginti su anksčiau naudotais analoginiais „plytiniais“ telefonais.

Tokie 2017 m. išleisti modeliai kaip „iPhone X“ ir „Samsung S8“ mus pasiekė su įspūdingais viso ekrano dizainais, kurie puikiai tinka žiūrėti vaizdo įrašus ir žaisti žaidimus. Tuo tarpu jų veido skenavimo technologija leidžia atrakinti įrenginį tiesiog į jį pažvelgus.

Profesionalios dviejų objektyvų kameros dabar tampa standartu aukščiausios klasės išmaniuosiuose telefonuose, o pačios įrangos korpusai tampa vis atsparesni, pasižymintys įspūdingu atsparumu vandeniui ir tvirtais „Gorilla Glass” ekrano stiklais.